vineri, 14 noiembrie 2014

Carmenuţa Tănase

Carmenuţa Tănase!
O femeie împlinită, căreia niciodată  nu- i lipseşte zâmbetul de pe buze.
Atitudine pe care cei trei copii pe care i- a adus pe lume , chiar dacă acum se învârt în jurul a 30 ani, o cer insistent, chiar şi atunci când trebuie să o  perceapă , măcar la telefon.
Îngineră metalurgistă de profesie, predă specialitatea la un colegiu binecunoscut în oraşul Buzău.
Casa îi este înţesată de cărţi şi obiecte tradiţionale. Iar masa parcă întotdeauna aşteaptă musafiri.
Pentru că doamna Carmenuţa găteşte dumnezeieşte. Şi nu ai cum să dai înapoi , mai ales că are o plăcere să te servească din ceşti şi farfurii aduse de pe la Horezu sau de prin târgurile tradiţionale.


La pregătitul bucatelor îi întâlneşti, când nu au cursuri, pe elevii săi. Ca într- o familie cu mulţi copii, amestecaţi cu fiii ei naturali,  "Doamna " le poartă de grijă. Şi nu numai lor. Pe orişicine îndrăgeşte şi crede că - i poate aduce mângâiere cu o povaţă sau un gest frumos.
O mamă cu mulţi copii este o mamă fericită. Iar fericirea îi este alimentată de un bărbat cu care s- a căsătorit de mai bine de 30 ani. Tot inginer şi tot inimă bună.
Împreună au clădit multe lucruri, pentru că la ei în casă , domneşte un slogan. Nimic fără dragoste! Tot ce faci trebuie făcut cu dragoste.
Primul lucru pe care domnul Ninel îl face când ajunge de la servici este să- şi îmbrăţişeze şi sărute soţia, apoi să- şi dea jos haina şi pantofii. Iar ea , ca un copil, se bucură şi se preocupă de confortul acestuia.
Trăim zile în care majoritatea oamenilor înlătură din start existenţa cuplurilor solide şi nu mai cred în dragostea şi respectul ce dăinuie şi după ce pasiunea primilor ani împreună, se mai duce.
Familia Tănase , unită şi frumoasă, iată, dezminte această anomalie.
Îi ştiu de câţiva ani şi le intru frecvent în casă.
Hotărâtă să scriu impresiile mele pe un blog, am ales să scriu despre oameni adevăraţi , cu preocupări decente şi serioase, a căror reuşită în viaţă să fie un model  pentru cei sceptici sau pentru cei care speră într- o viaţă curată şi ordonată .
Nimeni nu va citi aici despre chestiuni care să "dea bine "la cititori. Nu voi alege să scriu academic , forţând expresiile, cu atribute măreţe, despre personaje care aparţin unor compartimente de viaţă , departe de lumea obişnuită,  din tipologii greu accesibile , strălucitoare doar anumitor standarde, prin  apariţii clădite pe compromis, falsităţi, parvenitism. 
"Sensibilitatea" firii mele deosebit de selective când este vorba de ales prietenii, colaboratorii sau pur şi simplu, pe cei pe care îi admir, este de multe ori controversată,  dar întărită de realitatea existenţei acestor oameni deosebiţi.
Cel mai mult am admirat la dna Carmenuţa  afişarea unui zâmbet "artistic" , la fiecare minut de conversaţie. Chiar şi atunci când se concentreză pe o problemă ce trebuie rezolvată. Optimistă şi încrezătoare ştie să facă din orice lucru, unul frumos şi din orice eşec, o perspectivă. Greu şi asta, dar firea ei creativă îşi spune cuvântul.
Firea omului începe de la suflet şi preocupări. Restul se dezvoltă pasiv , în funcţie de factori şi necesităţi.  Fiecare om începe de mic să - şi arate "talentele" şi pasiunile sale.


Doamna Carmenuţa, oltencuţă neaoşa, aduce de la Piteşti la Buzău, zestrea moştenită de la mama sa, de meserie asistentă medicală.
Pasiunea pentru folclor o face să aleagă , pe lângă specialităţile pe care le predă la şcoală, şi instructor coregraf de dansuri populare, şi înfiinţează , în cadrul liceului, alături de grupul "Balada" şi un cerc artistic. Pe unii îi învaţă să danseze , pe alţii să coasă, chiar şi goblen, să croşeteze, să le trezească instinctul de valoare şi autenticitate.
Acasă are o cameră dedicată complet artei. Obiecte ce ţin de etnografie şi costume populare din toate zonele tării .

Într- una din camere, în curând, un război de ţesut va fi pus în funcţiune, iar obiectele lucrate vor decora frumoasa casă brâncoviană.
Ansamblul folcloric „Balada”, constituit din elevii claselor unde profesoara Carmenuta Tănase predă metalurgia, participă la diferite evenimente , concursuri naţionale şi internaţionale de dans popular.
Se întorc întotdeauna cu tolba plină de premii şi cu distracţie berechet. Doamna este de „gaşcă” şi îi înţelege , ba chiar se întrece cu ei la glume şi alte activităţii destinate vârstei lor.
Acum doi ani, Colegiul Tehnic, locul unde doamna Carmenuţa îşi petrece 10 ore pe zi, iniţiază, primul festival de dans popular susţinut la Buzău. Primeşte sprijin şi de la Centrul de Cultură şi Arte şi are într- adevăr un succes remarcabil. Festivalul a avut loc şi anul acesta la Buzău şi vor urma  şi alte ediţii.





Pentru mine, o femeie de succes nu înseamnă să ai poşete de mii de euro, maşini şi case luxoase , haine şi parfumuri ce întrec puterea unora de a le clasa, obţinute prin cine ştie ce trucuri şi manevre, ci mai ales bogaţia unei inimi curate şi isteţimea unei minţi, care împreună clădesc atât cât unui om de bun simţ îi este necesar.
Carmenuţa Tănase este un om de succes, atâta vreme cât în jurul ei, creşte frumuseţea . În casa pe care a construit- o alături de un bărbat vesel şi  şarmant, cu respect pentru familie . În casa primitoare şi foarte încăpătoare, în lucrurile ce îi ies din mână şi copiii pe care îi educă, în cultul respectului pentru ei înşişi şi pentru tot ce este valoros.
Dascălii de talia Carmenuţa Tănase lipsesc din şcolile noastre. Un adevărat pedagog nu- şi predă numai materia, aşteptând la colţ pe cel nepregătit pentru o notă proastă . Şi nici  nu face abuz de vocaţia lui de formator de caractere, pe care, de multe ori uită s- o aplice.
Şi nu cere neapărat bani pentru fiecare gest făcut în favoarea copiilor. Cum nici această coregrafă nu vrea nimic decât să păstreze vie dragostea românului pentru tradiţie, pentru cultură, pentru ceea ce ne reprezintă pe noi ca popor. Şi de unde începe această cultură, dacă nu de la şcoală?
Mulţi dintre dansatorii ce acum fac parte din ansamblurile din oraş  , au trecut prin  mâna doamnei Carmenuţa.
Acum sunt recunoscuţi şi faimoşi.
Faimoasă va rămâne şi părerea mea despre o mamă, femeie şi pedagog de excepţie!
S- o cunoaşteţi şi voi!
La mulţi ani, doamna Carmenuţa Tănase!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu